Zgodovina šole

V čudoviti knjigi, ki je izšla pred časom, monografiji Žalca, je o naši šoli zapisano sledeče:

»V Celju je bila leta 1946 ustanovljena samostojna posebna šola. Šolo so obiskovali tudi posamezno duševno prizadeti učenci iz žalske občine. V Celje so se vozil z avtobusi, ali pa so v Celju tudi stanovali.  V Žalcu so bili v šolskem letu 1964 / 65 ustanovljeni prvi trije oddelki posebne osnovne šole. Število učencev je bilo z vsakim šolskim letom večje, zato so morali posamezni oddelki gostovati v tujih krajih, v Petrovčah, Grižah, Gotovljah in v otroškem vrtcu v Žalcu. Ves ta čas pa je bila šola v sklopu Zavoda Ivanke Uranjek Celje.

S prizidkom žalske osnovne šole 1970 je dobila osnovna šola celoten pritlični trakt južnega krila šole. Šola je imela 5 učilnic, kabinet in ravnateljevo pisarno. Pouk je potekal v dveh izmenah, še vedno pa sta bila 2 oddelka v Gotovljah. Na hodniku je v dopoldanskem času gostoval varstveni oddelek vozačev, saj so učenci vozači prihajali iz krajev, s katerimi so bile avtobusne povezave zelo neugodne.

Po sklepu Občinske skupščine Žalec je bila 1. septembra 1971 v Žalcu ustanovljena samostojna Posebna osnovna šola s 14 oddelki in varstvenim oddelkom za vozače. V šolo so prihajali učenci s celotnega območja žalske občine.«

Šola se je v letih od 1971 do danes različno imenovala:

     -V  šolskem letu  1977 / 78 se je preimenovala v OŠ Ljuba Mikuš s prilagojenim programom,29.12.1998  se je preimenovala v II. OŠ Žalec.

     -Šolsko  leto 1978 / 79 so pričeli v lepi, sodobni šoli, ob sodobnih učnih pripomočkih, specialnih učilnicah, logopedski ambulanti.

Cilj učiteljev je bil, da bi se učenci po končanem šolanju vključili  kot enakovredni  člani v delovni proces.

Učenci šole so se ves čas aktivno vključevali na tekmovanja na likovnem , športnem in kulturnem področju. Ves čas so izdajali  šolsko glasilo. Njihovi likovni izdelki so bili v katalogu 4.bienala otroške grafike, pridobili so veliko medalj in pokalov s področja  športa v republiškem merilu.

 

Vir: Žalec, Posedel L., Kač T., Veber B.,  Koceli L., Gaber Sivka N., Medved M., Jezernik K.,  ZKŠT Žalec, 2010.

(Skupno 667 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost