Na II. OŠ Žalec smo tudi letos, že trinajstič po vrsti, s ponosom sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je namenjen spodbujanju zavedanja o pomenu zdrave prehrane in ohranjanja tradicionalnih slovenskih jedi. V sklopu dogodka smo se osredotočili ne le na sam zajtrk, temveč smo učencem ponudili še nekaj posebnosti, ki so popestrile njihovo izkušnjo.

Glavni poudarek dogodka je bil, seveda, na zajtrku. Učenci so si obložili mize s tradicionalnimi slovenskimi dobrotami, med katerimi so izstopali domač kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V prijetnem vzdušju so si ogledali tudi posebno oddajo Ribič Pepe.

Glede na to, da je letošnje leto razglašeno za mednarodno leto prosa, smo želeli učence seznaniti s tem zdravim in hranljivim žitom. Učenci 5. razreda so sodelovali pri pripravi okusnega prosenega narastka, ki je bil na mizah prava poslastica. S tem smo želeli poudariti pomen raznolike prehrane ter spodbujati uživanje manj znanih, a zdravih živil.

Poleg okusnega zajtrka in prosenega narastka so učenci imeli priložnost raziskovati svet žit. V jedilnici šole smo pripravili zanimivo razstavo, kjer so si lahko ogledali različna žita, spoznali njihovo zgodovino ter se poučili o njihovi vlogi pri pripravi hrane. Namen razstave je bil spodbuditi radovednost in ozaveščanje o različnih sestavinah, ki sestavljajo našo prehrano.

Ob zajtrku in razstavi smo si vzeli čas tudi za branje zgodbe. Prebrali smo zgodbico z naslovom Bogata in revna sestra. Skozi to čarobno pripoved smo želeli spodbuditi razmišljanje o vrednotah, delitvi in spoštovanju raznolikosti. Učenci so aktivno sodelovali v razpravi po branju ter delili svoje misli in vtise o naukih, ki jih ponuja ta preprosta, a poučna zgodba.

Obeležitev Tradicionalnega slovenskega zajtrka na II. OŠ Žalec je bila polna okusov, spoznanj in doživetij. Z združitvijo zdravega zajtrka, degustacije prosenega narastka, razstave žit in branja zgodbe smo želeli učencem približati pomen zdrave prehrane in spoštovanja tradicije.

Prepričani smo, da bodo pridobljena znanja in izkušnje ostala z njimi še dolgo, hkrati pa upamo, da smo spodbudili tudi njihovo radovednost do raznolikega sveta hrane in prehrane.

Ogled fotografij (klik).

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost