Letošnji, že enajsti po vrsti Tradicionalni slovenski zajtrk smo obeležili na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021.
1. šolska ura je bila namenjena ozaveščanju o tem, da hrana ne zraste v trgovini ter razmisleku o prehranjevalnih navadah. Učenci so sprva spoznali namen obeležitve Dneva slovenske hrane in se seznanili s pomenom uživanja lokalne hrane. Nato so si ogledali zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov v naši okolici ter se seznanili z oznakami sheme kakovosti, ki jih najdemo na izdelkih ter pridelkih.
V okviru obeležitve Tradicionalnega slovenskega zajtrka so si učenci ogledali predstavitveni video in se seznanili s pomenom uživanja zajtrka ter tudi z izbranimi živili, ki so značilna za Tradicionalni slovenski zajtrk – mleko, maslo, med, kruh, jabolko.
Prav tako smo tradicionalnemu izpostavljanju pomena čebel, medu, opraševanja in čebelarstva, kot najstarejše panoge v Sloveniji, letos dodali še tematiko sadja in zelenjave, ker je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave. V ta namen smo poseben čas namenili tudi pogovorom o vlogi in pomenu domačega sadja in zelenjave ter pripravili sadno kupo iz lokalnega sadja in medu.
Poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka pa se je naša šola priključila tudi vseslovenski akciji še s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila, zato je bila tedenska ponudba kosil
prilagojena in je vključevala lokalne jedi iz svežega ali kislega zelja in repe.
Vodja: Anja Bajc