V tridnevno šolo v naravi so se letos odpravili učenci 4., 5. in obeh 6. razredov. Šola v naravi je potekala od 3. 4. do 5. 4. 2023 v prostorih CŠOD Vojsko nad Idrijo. Udeležilo se je je 18 učencev, pod vodstvom razredničark Judite Špiljak, Milene Bratuša in Anje Bajc.

Bivanje in potovanje na Vojsko je bila zanimiva izkušnja za vse nas. Pot v to visoko ležečo vasico poteka po ozki, vijugasti in strmi cesti, ki se vije prav po robu gore, ves čas pa lahko opazuješ prepade na robu ceste.

Učenci so s pomočjo izvajalcev – učiteljev doma Vojsko – spoznali veliko novih dejavnosti in se preizkusili v njih. Spoznali so najbolj zanimive prebivalce doma, plazilce, ščurke in glodavce. Najbolj zanimiv je bil legvan Gringo, ki je na domu že 14 let in meri skoraj cel meter. Spoznali so gozd in prebivalce gozda, gradili bivake, opazovali so vetrove, merili smer in jakost vetra, plezali so po plezalni steni, streljali z loki, hodili na dolge pohode in spoznavali gore ter jih opazovali z daljnogledom, pripravljali so prave idrijske žlikrofe, doživeli so vreme na nadmorski višini nad 1000 m in ga primerjali z vremenom doma.

Bivanje v novem okolju brez staršev s sošolci je bil za kar nekaj učencev precejšen izziv. Učenci so se med seboj spoprijateljili, med nekaterimi so se stkale prave prijateljske vezi. Pridno so upoštevali pravila doma in na koncu bivanja od osebja prejeli priznanja za pogum, pridnost in prijateljsko sodelovanje pri vseh aktivnostih.

Na poti domov smo se ustavili še v rudniku živega srebra v Idriji, kjer smo se pod vodstvom dveh vodičev spustili v Antonijev rov. Spoznali so delo nekdanjih idrijskih rudarjev, primerjali so lahko težo tekoče kovine – živega srebra z vodo.

V Žalec smo se vrnili v sredo ob 18. uri, kjer so nas pričakali starši.

Ogled fotografij (klik).

                                                                                           Zapisala Judita Špiljak                               

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost