Pravijo, da so knjige sanje, ki jih držimo v rokah. So vrata v pisan domišljijski svet, kjer se lahko zgodi karkoli. Kako pa prej puste in bele strani dobijo svoj smisel? Kdo napiše črke in besedam doda ilustracije? Vse to in še več so učenci od 1. do 5. razreda odkrivali na kulturnem dnevu, v okviru katerega so se odpravili v tiskarno Grenko tisk.

Prva postaja: tiskanje pobarvanke. Učilnica prvega razreda je gostila učence 1., 2. in 3. razreda, ki so spoznavali razvoj pisave in tiskovin ter se čisto sami lotili postopka tiskanja pobarvanke s tiskalnikom. Druga postaja: tiskarna Grenko tisk. Po malici smo poskrbeli za varnost in si zavezali rumene rutice, nadeli nahrbtnike ter rumene odsevne jopiče in se odpravili v smeri Petrovč. Korake do cilja je spremljalo glasno prepevanje in utrjevanje različnih geometrijskih oblik ter pomenov prometnih znakov. Četudi je bila pot do tiskarne zabavna in poučna, se je pravo raziskovanje začelo, ko so nam zaposleni v tiskarni gostoljubno odprli svoja vrata. Z zanimanjem smo opazovali in raziskovali postopek tiskanja, vezave in graviranja. Spoznali smo, da je delo v tiskarni raznoliko in razgibano ter dobili odgovor na vprašanje, kako nastane knjiga.
Tretja postaja: šola. Sončni žarki so nas prijetno božali licih, ko smo korakali proti šoli. Razmišljali smo o vseh novih spoznanjih, s katerimi nam je postregel dan v tiskarni. Še več – iz nje nismo odšli le polni vtisov, ampak tudi z beležkami in pobarvankami, ki smo si jih lahko sami izdelali in jih dobili v dar.

Ogled fotografij (klik).

Zapisala: Sara Bezenšek

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost