ŠPORT MLADIH – DRŽAVNO PRVENSTVO OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL V JUDU

V sredo, 17. 4. 2024 , je na Srednji tehniški šoli v Kopru potekalo Državno prvenstvo osnovnih in srednjih šol v judu za leto 2024. Udeležil se ga je tudi Florjan Tominšek Perovšek, učenec 9. razreda II. OŠ Žalec in judoist Judo kluba ”Z’Dežele” Sankaku Celje.

Florjan je na državnem prvenstvu zastopal našo šolo. Učitelj telesne vzgoje Matej Lukan in ravnateljica Petra Petrovič Pražnikar sta Florjana ob velikih težav prijavila na državno prvenstvo, saj se je žal izkazalo, da v program državnih prvenstev osnovnih šol niso vključene osnovne šole s prilagojenim programom.  S pomočjo vodje programa Šport mladih za PC Pomurje Zorana Kosa in nato tudi posredovanjem Florjanovih trenerjev Igorja Trbovca in Marjana Fabjana, so Florjana tik pred začetkom državnega prvenstva organizatorji uvrstili na listo tekmovalcev. Razočaranje nad izključevanjem učencev prilagojenega programa je bilo čutiti pri trenerjih juda kluba Sankaku in predvsem pri vseh tistih, ki smo se dejavno vključili v prijavo in spremstvo našega učenca na državno prvenstvo.

Na državnem prvenstvu osnovnih šol so tekmovali učenci in učenke letnik rojstva 2009, 2010 in 2011:

  • Učenke: do 36 kg, do 40 kg, do 44 kg, do 48 kg, do 52 kg, do 57 kg, do 63 kg, do 70 kg in nad 70 kg.
  • Učenci: do 38 kg, do 42 kg, do 46 kg, do 50 kg, do 55 kg, do 60 kg, do 66 kg, do 73 kg, do 81 kg in nad 81 kg.

Učenci in učenke so imeli od 12:00 do 13:00 tehtanje, od 13:00 do 13:30 je potekal žreb, tekmovanje za osnovnošolce pa se je začelo po končanih borbah srednješolcev.

Florjan je nastopal v kategoriji do 55 kg. Osvojil je srebrno medaljo in tako dokazal, da ni pomembno, kateri program osnovnih šol obiskujemo in da so predsodki in stereotipi na račun učencev, ki obiskujejo osnovne šole s prilagojenim programom neupravičeni ali celo primitivni in nazadnjaški. Naši učenci so lahko enakovredni sopotniki ustvarjanja uspehov in sobivanja na mnogih področjih in celo zgled športnega vedenja, ki prinaša obogatitve in zadovoljstvo naši širši skupnosti.  

Ogled fotogalerije (klik)

Bravo Florjan in iskrene čestitke za uspeh! Ponosni smo nate in ti na tvoji nadaljnji poti želimo še veliko uspehov!

Ravnateljica, učitelji in učenci 2. OŠ Žalec

Rezultati:

Učenci
1GOŠNAK JakaŠmartno pri Slovenj Gradcu
2TOMINŠEK PEROVŠEK FlorjanII Osnovna šola Žalec
3GREGORC NejcNove Fužine
3MAROŠEK MateoPodgorje
5KVAPIL JONÁŠ RUALitija
5DRAGIĆ NAVERŠNIK VidValentina Vodnika Ljubljana
7KOTNIK BineII. osnovna šola Slovenj Gradec
7JAKOB JanMiška Kranjca Ljubljana

Zapisala:

Mateja Tominšek Perovšek

Viri:

https://judoslo.si/competition/4716
https://judoslo.si/competition/4716/results
(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost