Zapisniki

II. OSNOVNA ŠOLA ŽALEC

Šilihova 1, 3310 Žalec

E-mail:II.OS-ZALEC@guest.arnes.si

spletna stran: http://www.2os-zalec.si

Tel.: 03/713-11-70

Fax: 03/713-11-78

Ident.št.za DDV.:  62175815

TRR:01390-6030692230

Številka:

Datum: 22. 11. 2017

Z A P I S N I K

3. sestanek šolske skupnosti

  Prisotni: Danijel Oštir, Taja Zupanc, Luka Verdnik, Alen Kovačič, Leon Vidmajer, Žiga Gnader, Alex Košak, Miha Stropnik, Goran Božič, Veronika Rednak, Denis Dernovšek, Staša Dajič

Odsotni: /

Dnevni red:

  1. Šolski parlament- Šolstvo po svetu
  2. Pobude in predlogi

Sestanek je vodila mentorica šolske skupnosti, Karmen Posedel Golob.

Začetek sestanka: ob 9.00 uri.

Kraj: računalniška učilnica

Ad1

Učencem je bilo predstavljeno šolanje v Keniji. Čeprav Kenija velja za gospodarsko najnaprednejšo državo v Vzhodni in osrednji Afriki, tam skoraj 40 odstotkov ljudi živi v revščini, ta pa najbolj prizadene prav otroke. V zasebni kenijski šoli, kjer je poučevala tudi prostovoljka Sara, je Infodrom obiskal učence. Učenci so si ogledali kratek predstavitveni film.

Učenci zasebno šolo The Marianna glorious academy obiskujejo tudi ob sobotah, v klopeh sedijo z zvezki s pisali, ki so jih nakupili tudi s pomočjo šolarjev in dobrotnikov iz Slovenije. Ker je šola zasebna, je pouk kakovostnejši kot v javnih šolah. V razredu je le 25 učencev, tako fantov kot deklet. Učna ura v tej kenijski šoli traja le 40 minut, pouk pa poteka do petih popoldne. Enkrat mesečno učenci pišejo preizkus znanja iz petih predmetov. Pisanje testov traja ves dan, na enem je kar 50 vprašanj. V šoli se učijo matematiko, angleščino, domači jezik kisvahili, naravoslovje in družboslovje.

Vsak dan zapojejo himno
Po prvi šolski uri je čas za zbor, kjer 200 učencev, starih od dve do 14 let, zapoje himno in moli. Vsak po svoje. Večina je kristjanov, nekateri učenci pa so muslimani.

Šola je plačljiva
Za eno šolsko leto morajo starši plačati 150 evrov. Toliko denarja zelo težko zaslužijo, zato lahko šolo po navadi obiskuje samo en otrok iz družine. Ta mora po šolanju poskrbeti za svoje družinske člane.

Kosilo edini obrok
Dan v šoli je lep tudi zaradi kosila, ki je za mnogo učencev edini dnevni obrok. Po navadi se na jedilniku znajde riž s fižolom ali sima – nekakšna polenta.

Sledil je razgovor. Večina članov šolske skupnosti se zaveda prednosti brezplačnega in obveznega šolanja v Sloveniji. Vedo, da potrebujejo izobrazbo, da bodo imeli lepšo prihodnost. Miha Stropnik izpostavi, da se v šoli dobro počuti, da se veliko nauči in da so mu še posebno všeč prijazni učitelji. Večina učencev se je pridružila mnenju.

Alex in Žiga pa povesta, da se v šoli počutita, kot v zaporu in da je učenje dolgočasno. Rada bi več časa preživela na mobilnem telefonu in računalniku.

Ad2

Člani šolske skupnosti se veselijo prazničnega decembra. V šoli si želijo, da bi se razumeli in se ne bi prepirali. Predstavnik 6. razreda izpostavi vedenje sošolca, ki moti ostale učence. Moti pouk in s svojim vedenjem povzroča slabo razredno klimo. Tudi ostali člani so pritrdili, da jih ta učenec med odmori in v času kosila moti in povzroča nelagodje.

Učenci so povedali, da si v decembru želijo veliko okrašeno smreko, prihod Božička, vonj po piškotih in umirjen mesec, brez ocenjevanj in malo domače naloge.

Sledil je zaključek v šolski kuhinji, kjer smo se posladkali s čokoladnimi roladicami in sokom.

 

 Sestanek se je zaključil ob 9: 45 uri.

Zapisala:                                                        Mentorica šolske skupnosti: Karmen Posedel Golob

Karmen Posedel Golob

 

Zapisnik 2. sestanka

Zapisnik 1. sestanka šolske skupnosti 

 

(Skupno 340 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost